ضربه مغزی وقتی رخ می دهد که یک ضربه ناگهانی به سر وارد شود. در کودکان معمولاً ضربههای مغزی ناشی از شکستگی سر است؛ هرچند که جراحات ناشی از شکستگی سر فقط مختص کودکان نیست. ضربههای مغزی میتوانند هر زمان که سر دچار شکستگی شود، پیش بیایند.
آسیبهای مغزی ناشی از ضربه به سر به دو دسته تقسیم می شوند
۱- ضربه بسته مغزی: ضربه ای است که حین آن استخوان جمجمه دچار شکستگی نمیشود .
۲- ضربه باز مغزی: در اثر این ضربه، پوست سر زخمی شده و استخوان جمجمه میشکند و به این ترتیب جراحت ایجاد شده به خود مغز راه مییابد.
علل ضربه مغزی
شایع ترین علل ایجاد ضربه مغزی عبارتاند از:
۱- افتادن : افتادن از تخت خواب، نردبان و سایر موارد، شایعترین علت بروز ضربه مغزی در بزرگسالان و کودکان است.
۲- تصادف با وسایل نقلیه: تصادف با خودرو، موتورسیکلت و دوچرخه، یکی از رایجترین دلیلها در وقوع ضربه مغزی در افراد هستند.
۳- حمله فیزیکی: جراحتهای حاصل از شلیک گلوله، خشونتهای خانگی، کودک آزاری، درگیری و نزاع های فیزیکی، همگی میتوانند باعث ایجاد آسیب ناشی از ضربه مغزی شوند.
۴- ضربههای ناشی از ورزش: در سالهای اخیر، رابطه بین ضربه مغزی و ورزش، سرخط داغ رسانهها و مطبوعات شده است. در ورزشهایی مانند: فوتبال، فوتبال آمریکایی، بوکس، بیس بال، چوگان، اسکیت برد، هاکی و سایر ورزشهای اصطکاکی (برخوردی) شدید، بیشترین ضربههای مغزی دیده میشود.
روش های تشخیص ضربه مغزی
تشخیص ضربه مغزی با چهار روش زیر امکان پذیر است:
۱- معاینه نورولوژیکی : در این روش، حافظه، قدرت تفکر، عملکردهای حرکتی مثل حفظ تعادل، عکس العملهای فرد و هماهنگی حرکات و همچنین عملکردهای حسی، شنوایی و بینایی را مورد بررسی و معاینه قرار میدهند.
۲- معاینه تصویری : یک تصویر سی تی اسکن و یا ام آر آی از خونریزی و یا تورم مغز فرد گرفته میشود.
۳- آزمایش خون : در این روش، شاخص بنیان ضربه مغزی (بی تی آی) به جست و جوی پروتئین در خون فرد میپردازد و بروز ضربه مغزی را مشخص میکند.
۴- شاخص کمای گلاسگو (جی سی اس) : این شاخص بر اساس پاسخهای حرکتی بیمار،عملکرد تکلم ، باز شدن چشم در برابر محرکهای متناسب با آن، تعیین شده و در ارزیابی عمق و طول مدت کما و اختلالات هوشیاری از آن استفاده میشود.
روشه های درمان ضربه مغزی
افرادی که دچار ضربه مغزی نوع خفیف تا متوسط هستند، درمان دارویی برایشان کفایت میکند. در این نوع درمان ممکن است پزشک، انجام فعالیتهای ورزشی و رفتن به مدرسه و دانشگاه و یا سر کار را برای بیمار منع کند. در درمان دارویی، علائم درعرض چند هفته بهبود مییابند.
افراد مبتلا به ضربه مغزی نوع حاد، اغلب احتیاج به مراقبتهای بیمارستانی و درمانهای قوی تر دارند. برای ضربه مغزی نوع حاد، خیلی اوقات بهترین شیوه درمان، عمل جراحی است. به خصوص برای درمان خونریزی درون مغز و یا کم کردن فشار حاصل از تورم آن.
سوالات رایج در ارتباط با ضربه مغزی
آیا ضربه مغزی به مرور زمان میتواند بدتر شود؟
بله. علائم و عوارض ضربه مغزی، به مرور زمان پیشرفته تر و وخیم تر میشوند؛ که میتوانند کیفیت زندگی فرد را کاملاً تحت تأثیر قرار دهند.
آیا بروز یک تی بی آی میتواند شخصیت فرد را عوض کند؟
ضربههای مغزی میتوانند بر روی احساسات، عواطف و رفتارهای شخص تغییر ایجاد کنند. شدت و مدت زمان به طول انجامیدن این تغییرات، به محل بروز آسیب و شدت آن بستگی دارد.
آیا بیماران مبتلا به ضربه مغزی کم میخوابند؟
بی خوابی یکی از عوارض شایع در ضربههای مغزی است؛ که هرچه آسیب وارده شدیدتر باشد، نوع بی خوابی نیز قویتر خواهد بود