خونریزی اپیدورال
این خونریزی بین استخوان جمجمه و خارجیترین لایه مننژ (سخت شامه) اتفاق میافتد.
علل خونریزی اپیدورال
معمولاً این خونریزی در پی آسیب تروماتیک و ضربهای به مغز ایجاد میشود. شدت صدمه و درمان متناسب با آن، به شدت ضربه وارد شده به سر بستگی دارد. علائم خونریزی اپیدورال میتوانند چند دقیقه و یا چند ساعت بعد از وقوع ضربه ، ظاهر شوند. علائم خونریزی اپیدورال شامل موارد زیر هستند:
گیجی، سرگیجه، خواب آلودگی و یا داشتن سطوح مختلف هوشیاری، سردرد شدید، حالت تهوع، استفراغ، تشنج، گشادی یکی از مردمکها یا هر دو مردمک، نابینایی، احساس ضعف در یکی از قسمتهای بدن، کوتاه شدن مدت تنفس و مرگ .
درمان خونریزی اپیدورال
درمان بستگی به شدت خونریزی دارد و جراحان مغز و اعصاب، با توجه به نتایج سی تی اسکن و آزمایشهای دیگر، میتوانند بهترین توصیهها را در اختیار بیمار قرار دهند. روشهای درمان خونریزی اپیدورال میتوانند شامل این موارد باشند:
جراحی مغزی، توانبخشی و موارد دیگر.
خونریزی سابدورال
این خونریزی بین نرم شامه و لایه عنکبوتی اتفاق میافتد. شایعترین علت این خونریزی، ضربه به سر است؛ اما همچنین میتواند ناشی از عفونت مغز و یا تومور مغزی باشد.
علل خونریزی سابدورال
۱- آسیب به سر (که ممکن است در تصادفات و درگیریهای فیزیکی رخ دهد)
۲- تحلیل رفتن مغز که بیشتر در میان افراد مسن شایع است.
۳- مصرف داروهای ضد انعقاد خون مثل وارفارین، آسپیرین و سایرداروهای رقیق کننده خون.
۴- نشت مایع مغزی – نخاعی
علائم خونریزی سابدورال
این خونریزی میتواند علائمی فوری از خود بروز دهد (در نوع حاد) و یا میتواند به آهستگی وسعت بیشتری پیدا کرده و علائم دیرتر دیده شوند. ممکن است هفتهها بعد از ضربه به سر و یا در صورت پارگی رگ خونی (در نوع مزمن آن)، این علائم بروز کنند. علائم خونریزی سابدورالی عبارتاند از: اختلال در تعادل و راه رفتن، گیجی، سرگیجه، سردرد، حالت تهوع و استفراغ، غش کردن، تشنج، بی خوابی، اختلال در تکلم، اختلال در بینایی.
انواع خونریزی سابدورال
فوق حاد
فاز فوق حاد خونریزی سابدورالی حدوداً یک ساعت پس از وقوع خونریزی رخ میدهد. در تصویر سی تی اسکن، یک توده مایع که نسبتاً مشابه قشر مجاور است، دیده میشود.
حاد
این فاز در فاصله یک تا سه روز اول خونریزی بروز میکند. آنچه که معمولاً در این موارد در سی تی اسکن سر دیده میشود، توده متراکم هلالی شکلی است. چهار ناحیهای که احتمال خونریزی سابدورالی حاد در آنها وجود دارد، بر روی تحدب مغز، بین دو نیمکره مغز، بر روی چادرینهی مخچه (تنتوریم) و حفره جمجمه عقبی است.
تحت حاد
دوره زمانی یک خونریزی سابدورالی تحت حاد، حدود سه روز الی دو تا سه هفته است. تحت حاد هم به طور مشابهی در سی تی اسکن سر دیده میشود. در این نوع خونریزی، تشکیل غشایی در اطراف آن، ۴ روز بعد از خونریزی دیده میشود.
مزمن
خونریزی سابدورالی مزمن، بیشتر از سه هفته طول میکشد. این نوع خونریزی مغزی، بیشتر در افراد مسن با میانگین سنی ۶۳ سال رخ میدهد. با اینکه زمین خوردن شایعترین علت بروز آن است، اما علل دیگری از جمله سو مصرف الکل، تشنج، مصرف داروهای ضد انعقاد خون و همچنین مصرف داروهای رقیق کننده خون نیز وجود دارند.
تشخیص خونریزی ساب دورال
بهترین روش برای تشخیص خونریزی ساب دورال، توموگرافی کامپیوتری (CT) است. از دیگر روشهای تشخیص خونریزی ساب دورال، میتوان به سی تی اسکن و آزمایشات خون اشاره کرد.
درمان خونریزی ساب دورال
میزان مرگ و میر برای بیماران مبتلا به خونریزی ساب دورال حاد، از ۵۰ درصد تا ۹۰ درصد متغیر است. درصد قابل توجهی از این مرگ و میرها ناشی از آسیب مغزی زمینهای و فشار بر مغز است که در روزهای پس از آسیب ایجاد میشود. تقریباً در ۲۰ تا ۳۰ درصد از بیماران، عملکرد مغز بهبود مییابد. تشنج بعد از عمل در این بیماران، نسبتاً شایع است. در بیمارانی که درمان سریع دریافت میکنند، بزرگسالان جوان، بیماران با نمره GCS بالای۶ یا ۷ و کسانی که کوفتگیهای مغزی متعدد یا فشار غیرقابل کنترل روی مغز ندارند، نتایج مطلوب بیشتری دیده میشود. خونریزی ساب دورال بزرگتر از ۱سانتی متر، در ضخیمترین نقطه معمولاً نیاز به درمان سریع جراحی دارد. خونریزی ساب دورال کوچکتر ممکن است نیازی به جراحی نداشته باشد. کرانیوتومی بزرگ و جراحی از طریق سوراخ ایجاد شده در جمجمه، اغلب برای برداشتن لخته خون ضخیم و رسیدن به محلهای خونریزی مورد نیاز است. کوفتگیهای مغزی زمینه ساز خونریزی ساب دورال، اغلب در همان جراحی برداشته میشود.
کرانیوتومی
در جراحی کرانیوتومی، پزشک به منظور دسترسی به خونریزی، قسمتی از جمجمه را موقتاً برمیدارد. پس از انجام عمل، قسمتی از جمجمه که برداشته شده بود، به کمک پیچهای محکمی سرجایش قرار داده میشود. در طی انجام این عمل، بیمار در بیهوشی عمومی است.
ایجاد سوراخ
در این روش جراحی، بر روی جمجمه سوراخ کوچکی ایجاد میکنند. لولهای از طریق این سوراخ کوچک وارد جمجمه میشود و خونریزی را خارج میکند. در بعضی از عملها، برای اینکه خونریزی مجدداً عود نکند، لوله را تا چند روز بعد از عمل جراحی، در سر نگه میدارند تا خون اضافی را به خود جمع کند.
خونریزی اینتراسربرال (ICH)
این خونریزی داخل مغز میباشد. از علل مهم آن، فشار خون بالا در بیماران مسن، و زائدههای عروقی همچون آنوریسم، AVM، DAVF و Cavernous Malformation در بیماران جوانتر میباشد. خونریزی داخل تومور هم میتواند یکی از علل ICH شود. اگر ICH علائمدار یا بزرگ باشد، نیاز به جراحی دارد.
خونریزی اینتراونتیکولار (IVH)
این خونریزی در داخل بطنهای داخل مغز است که معمولاً وظیفه تولید آب مغز را دارند. بنابراین IVH متابولیسم آب مغز را مختل کرده و ریسک هیدروسفالی، فشار بالای مغز، کاهش هوشیاری، کما و مرگ را دارد.
معمولاً برای درمان این بیماری از لولهای که فشار مغز و خونریزی را به بیرون منتقل میکند استفاده میشود. از دلایل IVH میتوان به فشار خون بالا در بیماران مسن، و زائدههای عروقی همچون آنوریسم، AVM و Cavernous Malformation در بیماران جوانتر اشاره کرد.
خونریزی زیر عنکبوتیه
این نوع خونریزی بین غشای عنکبوتیه و نرم شامه رخ میدهد.
خونریزی زیر عنکبوتیه تروماتیک
خونریزی زیر عنکبوتیه تروماتیک (tSAH) معمولاً از نظر بالینی بیصدا هستند و بعید است که برای رفع فشار به جراحی نیاز داشته باشند.
خونریزی زیر عنکبوتیه انوریزمیک
این نوع خونریزی زیر عنکبوتیه به دلیل پارگی انوریزم می باشد. 50 درصد از بیماران قبل از رسیدن به بیمارستان فوت میکنند. از باقی بیماران تنها یک سوم به زندگی نورمال برمی گردند . این نوع خونریزی , نه تنها نیاز به درمان انوریزم را دارد بلکه تا سه هفته بعد از خونریزی, عروق مغز ریسک اسپاسم دارد. اسپاسم رگ های مغز میتواند باعث سکته مغزی شود. این نوع خونریزی ریسک هیدروسفالی را هم دارد. پارگی حاصل از رگ مغز، همیشه یک مورد اورژانسی به شمار می رود؛ بنابراین در صورت بروز آن، حتماً به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه شود.
علائم خونریزی زیر عنکبوتیه
دراغلب موارد، آنوریسم دچار پارگی نشده و بدون علامت اولیه است و طی تصویربرداریهایی که به علل دیگری انجام میشوند، مشاهده و شناسایی میشود. آنوریسم میتواند خود را در قالب این مشکلات نشان دهد:
سردرد، بی حسی و یا ضعف در یک طرف صورت، مردمک گشاد شده وتغییر در وضعیت بینایی.
درمان خونریزی زیرعنکبوتیه
برای درمان خونریزی زیر عنکبوتیه، در ابتدا باید علل زمینهای درمان شوند؛ مثل درمان آنوریسم.
خونریزیهای درون مغزی
درون بافت مغز دو نوع خونریزی میتواند رخ دهد: خونریزی درون مغزی و خونریزی سینوس وریدی.
۱- خونریزی درون مغزی: این خونریزی در لوبهای مغز، پلهای میان مغز و مخچه ایجاد میشود. نام دیگر این نوع خونریزی، سکته هموراژیک (سکته خونریزی دهنده) است.
۲- خونریزی بطنی: این خونریزی در بطن مغز، بروز میکند. حفرههای مغزی جایی هستند که در آن مایع مغزی – نخاعی تولید میشود. از آنجا که مغز نمیتواند اکسیژن ذخیره کند، بنابراین در این مورد وابسته به رگهای خونی است تا از طریق آنها اکسیژن و مواد مغذی مورد نیازش را تأمین کند. وقتی یک خونریزی مغزی اتفاق بیافتد، اکسیژن دیگر نمیتواند به بافت مغزی دربردارنده این رگهای پاره برسد. انباشتگی و لخته خون ناشی از خونریزی مغزی هم میتواند به مغز فشار آورده و مانع رسیدن اکسیژن لازم به آن شوند.در پی بروز یک خونریزی مغزی، جلوی جریان خون درون و اطراف مغز گرفته شده و به این ترتیب اکسیژن کافی به مغز نمیرسد. اگر این وضعیت بیشتر از سه و یا چهار دقیقه به طول انجامد، سلولهای مغزی از بین خواهند رفت و عملکردهای تحت کنترل آنها نیز دچار اختلال خواهند شد.
درمان خونریزی درون مغزی
بهترین روش برای درمان خونریزی درون مغزی، عمل جراحی است. جراحی کرانیوتومی و ایجاد سوراخ، دو نوع جراحی هستند؛ که به منظور درمان خونریزی درون مغزی انجام میشوند. البته اگر خونریزی درون مغزی حاد نباشد، با استراحت کردن و مصرف دارو نیز، قابل درمان است.
در افراد مسن، پس از عمل خارج کردن خونریزی درون مغزی، ممکن است بهبودی کامل حاصل نشود و مشکلات ذهنی و جسمی، هم چنان باقی بماند.