آپوپلکسی هیپوفیز
اگر بافت مغزی غده هیپوفیز دچار سکته یا خونریزی شود، آپوپلکسی هیپوفیز یا خونریزی غده هیپوفیز رخ خواهد داد. آپوپلکسی هیپوفیز، باعث میشود غده هیپوفیز, به دلیل تورم, بسیار بزرگ شود و به نواحی اطراف فشار وارد کند. درباره آپوپلکسی هیپوفیز می توان گفت که معمولاً زمانی رخ میدهد که یک تومور در غده هیپوفیز وجود داشته باشد. این بیماری هیچگونه منشأ ارثی ندارد. آپوپلکسی می تواند باعث کوری, کمبود حرکت چشم, سردرد, تهوع, کمبود هورمون کورتیزول و مرگ شود و یک بیماری اورژانسی است که نیاز به جراحی اورژانس دارد.
علل آپوپلکسی هیپوفیز
رایجترین علت این بیماری، خونریزی توموری است که داخل غده هیپوفیز قرار دارد. از دیگر علتهای ایجادکننده آپوپلکسی هیپوفیز، میتوان به فشار خون بالا, سابقه رادیوتراپی غده هیپوفیز, افت ناگهانی فشار خون و استفاده از داروهای رقیق کننده خون, اشاره کرد.
تشخیص آپوپلکسی هیپوفیز
در ابتدا برای تشخیص بیماری آپوپلکسی هیپوفیز، معاینات فیزیکی و عصبی انجام میشود. سپس سوالاتی راجع به سوابق پزشکی بیمار و داروهایی که مصرف میکند پرسیده میشود. بهترین روش و قطعیترین روش درمان این بیماری، انجام CT و MRI از مغز است. آزمایشهایی مثل آزمایش خون و آزمایش کامل هورمونهای هیپوفیز نیز از دیگر روشهای تشخیص هستند.
درمان آپوپلکسی هیپوفیز
بهترین روشهای درمان این بیماری، شامل سه مورد زیر میشود.
۱- مراقبت دقیق از سطح الکترولیت (املاح بدن) و سطح مایع بدن بیمار
۲- تزریق دوز بالایی از کورتیکو استروئید
۳- جراحی آپوپلکسی هیپوفیز
اگر خونریزی غده هیپوفیز زیاد نباشد، دو روش اول بیشترین کارایی را خواهند داشت. اما اگر میزان خونریزی غده هیپوفیز زیاد باشد، بهترین روش درمان جراحی است. بهترین روش جراحی این بیماری، جراحی نوروآندوسکوپی از طریق بینی است. در این روش، لولهای نازک و منعطف به نام نوروآندوسکوپ را از طریق ایجاد سوراخی در انتهای حفره بینی که تقریباً قطری برابر با پنج میلیمتر دارد، به درون مغز هدایت میکنند. جراحی نوروآندوسکوپی به دلیل اینکه برشهای کوچکی در قائده جمجمه ایجاد میکند، بهترین روش جراحی است؛ زیرا پس از این عمل، مدت زمان بستری شدن بیمار بسیار کم خواهد بود.