آستروسیتوما
آستروسیتوما نام دیگر تومور گلیوما می باشد.
انواع آستروسیتوما
آستروسیتوما شامل دو نوع درجه پایین (آهسته رشد) و درجه بالا (سریع رشد) است.
آستروسیتومای درجه پایین
آستروسیتوم پیلوسیتیک (درجه ۱)
آستروسیتومای منتشر (درجه ۲)
آستروسیتومای درجه بالا
آستروسیتوم آناپلاستیک (درجه ۳)
گلیوبلاستوما (درجه ۴)
آستروسیتومای درجه پایین
درجه اول تومور آستروسیتوما کاملاً خوشخیم است و در اطراف هیپوتالاموس، مخچه، و اعصاب چشم قرار دارد. معمولاً در بیماران جوان رخ میدهد؛ و گاهی مواقع سیستیک است.
درجه دوم این تومور، نسبت به درجه سه و چهار کمتر بدخیم است و تا سالها برای بیمار مشکلی پیش نمیآورد. اگر درجه دوم تومور آستروسیتوما درمان نشود، پس از چند سال به درجههای بالاتر تغییر میکند و تبدیل به آستروسیتومای آناپلاستیک (گرید سه آستروسیتوما) و گلیوبلاستوما (گرید چهار) میشود. درمان آستروسیتومای درجه پایین از طریق جراحی تومور آستروسیتوما امکانپذیر است.
آستروسیتومای درجه بالا
آستروسیتومای درجه ۳ و درجه ۴ از نوع آستروسیتومای درجه بالا هستند. آستروسیتومای درجه ۳ تحت عنوان آستروسیتومای بدخیم و آناپلاستیک نیز معرفی میشود و بیشتر در افراد میانسال دیده میشود. آستروسیتومای درجه ۴ که تحت عنوان گلیوبلاستوما مولتی فرم نیز شناخته میشود، سریعترین رشد را در بین انواع تومورهای آستروسیتوما دارد و در افراد ۵۰ تا ۸۰ سال، رایجتر است.
تشخیص آستروسیتوما
برای تشخیص آستروسیتوما از آزمایشهای زیر استفاده میشود:
۱- ام آر آی: این آزمایش میتواند به یافتن تومورها، نواحی متورم خون و نواحی تحت تٔثیر سکته کمک کند. همچنین میتواند اعصاب و عروق خونی اطراف تومور را نشان دهد.
۲- سی تی اسکن: این آزمایش میتواند به یافتن نواحی خونریزی، تغییرات استخوان جمجمه و رسوبات کلسیم کمک کند.
۳- طیف سنجی تشدید مغناطیسی (MRS): این آزمایش فرآیندهای بیوشیمیایی را در قسمتهای مختلف مغز اندازه گیری میکند. میتوان آن را به عنوان بخشی از MRI انجام داد.
۴- بیوپسی سوزنی: از این روش برای هدایت سوزن به داخل تومور استفاده میشود؛ تا قطعه کوچکی از تومور برای آزمایش خارج شود.
۵- آزمایش خون یا سایر آزمایشها: بقیه انواع آزمایشها، میتوانند به نشان دادن میزان عملکرد اندامهای خاص کمک کنند و تصوری از سلامت کلی بیمار ارائه دهند.